Búcsúzunk tagtársainktól

Ezt az oldalt utoljára 2021. január 26-án frissítettük.
Elhunyt Dr. Jankó Domokos
Fájó szívvel tudatjuk, hogy 2020. december 28-án Dr. Jankó Domokos elhunyt.

In memorian

Soha nem örültem még megszavazott kitüntetésnek annyira, mint amikor Közlekedéstudományi Egyesület elnöksége a Közlekedésbiztonsági Tagozat előterjesztésére 2020. december 10-ei online elnökségi ülésén – az Egyesület két másik kiemelkedő személyisége mellett – Dr. Jankó Domokosnak Dr. Kerkápoly Endre díjat, az egyesület legmagasabb elismerését ítélte oda.

Dr. Jankó Domokos gondolataival jómagam közvetlenül először 1979-ben találkoztam, mikor a közlekedésbiztonsági témakörű szakdolgozatom opponenseként dicsért is, de elegánsan a hiányosságokra is rámutatva jelölt ki szakmai fejlődésemnek új szempontokat.

Ezt követően megtisztelő volt vele egy munkabizottságban dolgozni a KTI közúti biztonsági audit magyarországi meghonosítását célul kitűző munkacsoportjában, és olvasni a Közlekedéstudományi Szemlében és más szaklapokban megjelenő veretes, értékes cikkeit.

Amikor úgy éreztük, hogy a közlekedésbiztonság ügye az egyesület keretein belül már önálló szervezeti egységet igényel, nem volt kérdés 2008-ban a felkérés; és Domokos az elsők között vállalta a KTE Közlekedésbiztonsági Állandó Bizottságban való tevékeny részvételt. És cikkeket írt, és előadásokat tartott, és tanácsaival segítette a VOLT fesztiválokon a közlekedésbiztonsági direkt marketingek szakmailag úttörő jellegű megszervezését. Amikor 2013-ban felmerült a Közlekedésbiztonsági Állandó Bizottság Közlekedésbiztonsági Tagozattá szervezése, erőt adott, ott volt velünk az alapító tagok között, csodálatos lexikai tudásával, szakmai elemzőkészségével, rendszerszintű átlátó-képességével, hihetetlen domináns, mindig jót akaró, szeretetteljes emberségével.

És csodálatos volt Vele együtt dolgozni, együtt gondolkodni a közlekedési kultúra fogalmán, ahol szárnyaimat nyesegetve az érzelmi szempontok felől a szakmaiak felé mindig visszarángatott, az önkormányzatok, a települések közlekedésbiztonságának növeléséért pályázat kiírása és szempontjainak meghatározása során – amelyben szakmailag hitt és nagy lehetőséget látott –, és A Közlekedési Kultúra Napja eseménysorozat programjainak megannyi kérdésében az elmúlt 6 évben.

Dr. Jankó Domokos kimagasló szakmai munkásságát az Egyesület 1990-ben Ezüst jelvénnyel, 2013-ban Arany jelvénnyel, 2014-ben Jáky Díjjal ismerte el, és legnagyobb fájdalmunkra a Kerkápoly Díj már csak posztumusz kerülhet átadásra. Domokos szakmai életútjának méltatása és rendkívül gazdag publikációs jegyzéke itt olvasható.

Kedves Domokos!

Távozásoddal pótolhatatlan veszteség érte a Közlekedésbiztonsági Tagozatot, az Egyesületet, a szakmát.
Szívünkben örökre megőrizzük emlékedet, és kiemelkedő munkásságod értékeit képességeinkhez mérten visszük tovább. 

A KTE Közlekedésbiztonsági
Tagozat nevében:
Bíró József
tagozati elnök

***

A KTI honlapján közölt életút ITT olvashastó

___________________________________________________________________________________


Elhunyt Koller Sándorné

2020. 12. 26-án váratlanul elhunyt dr. Koller Sándorné (Miskolczi Ida), aki 1929. 08. 3-án született Sopronban.

Iskoláit Budapesten végezte és 1951-ben szerzett mérnöki útlevelet a BME hídépítési szakán. 1951 – 55 között a Mélyépítési Tervező Vállalat Hídirodáján majd az Út- Vasúttervező Vállalatnál dolgozott, mint tervező mérnök.

1954-ben férjhez ment Koller Sándorhoz és ezt követően egészen 1966-ig a gyereknevelés mellett férje munkásságának elősegítésére a közúti és forgalomtechnikai külföldi szakirodalom feldolgozásában működött közre.

1966 – 1985 között az Autóközlekedési Tudományos Kutató Intézetben majd jogutódjában a Közúti Közlekedési Kutató Intézetben dolgozott tudományos munkatársként egészen nyugállományba meneteléig.

Szakmai tevékenysége során először közúti és vasúti hidak tervezésében, majd a közúti közlekedési szabályok fejlesztésének forgalomtechnikai szempontból való megalapozásában vett részt. 1961-től kezdődően a hazai közúti baleseti helyzet alakulásának értékelésével, ezen belül kiemelten városokban és egyéb településekben a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésbiztonságának kérdéseivel foglalkozott. 1982-től a hazai kerékpáros forgalomhelyzetének első átfogó vizsgálatát végezte és javaslatot tett a kerékpáros közlekedés fejlesztési programjára.

A Közlekedéstudományi Egyesületben részt vett az 1970 – 93 között évenként megrendezésre került, dr. Koller Sándor által vezetett Budapesti Közlekedéstervezési és Forgalomtechnikai Nemzetközi Tudományos Tanácskozás-sorozat szervezésében, és az összefoglaló kiadványok készítésében.

Több hazai és külföldi konferencián, rendezvényen felkérésre előadást, hozzászólást tartott a kerékpáros közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatos témákban (Graz, Laxenburg, Praha, Dresden stb.). Szakfolyóiratokban több mint 20 cikke jelent meg önállóan, vagy társszerzőként – különböző témákban. - 1985-ben KTE aranyjelvényt kapott, majd Kerkápoly díj 2014-ben és Örökös tag lett 2016-ban.

Emlékét szeretettel megőrizzük.

                                                                                                                                         E. Zs.  
IRODA: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. II/235. SZÁMLÁZÁSI- ÉS LEVELEZÉSI CÍM: 1066 Budapest, Teréz Krt. 38. (2014. február 4-től) NYITVATARTÁS:  AZ AKTULÁSIRÓL TÁJÉKOZÓDJON A FŐOLDALON 
TELEFONSZÁM: +36 1 353 2005 MOBIL: +36 30 512 1911, +36 30 209 5049, +36 30 567 9879 TELEFON/FAX: +36 1 353 0562 E-MAIL: info@ktenet.hu
ADÓSZÁM:
19815709-2-42 CÉGJEGYZÉKSZÁM: 403 SZÁMLASZÁM: 10200823-22212474-00000000